Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Pulmonológiai Gondozó

Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszerünk kóros reakciója. Olyan környezetben található anyagokra, melyek egyébként ártalmatlanok az emberi szervezetre, az allergiás ember immunrendszere túlzottan reagál, ártalmasnak értékeli. Ezek az anyagok az allergének. Az allergiás betegségek gyakorisága kb. a népesség 10-15 %-a. Száma fokozatosan nő.

Hogyan alakul ki az allergiás reakció?

Az allergiás ember az allergénnel való érintkezése után a következő folyamat zajlik le:

  • A szervezet- reagálva az allergénre, specifikus ellenanyagot termel. Ezt IgE-nek nevezzük ( Immunglobulin-E)
  • A termelődött ellenanyagok kapcsolódnak az u.n. hízósejtekhez. Ezek kifejezetten nagy számban találhatók a légutakban és a bélrendszerben, ott, ahol az allergének bejuthatnak a szervezetbe.
  • Számos kémiai anyag termelődése indul meg, köztük a Hisztamin, ami központi szerepet játszik az allergiás reakciók kialakulásában.
  • A kémiai anyagok hatására belégzés esetén:orrviszketés, orrfolyás, szemviszketés , súlyosabb esetben asthmás fulladás, illetve ha a bélrendszerbe jut az allergén, urticaria, száj vagy gyomortünetek, hasmenés alakulhat ki.

Néha olyan nagy mennyiségben szabadulnak fel a kémiai anyagok, hogy az egész testen jelentkezik hatása, csalánkiütések, vérnyomáscsökkenés vagy akár eszméletvesztés is előfordulhat. Ezt hívják ANAFILAXIÁ-nak.